Elysian Trends Pvt Ltd

Hogyan lehet megbirkózni a rákdiagnózissal?

Hogyan lehet megbirkózni a rákdiagnózissal?

Annak ellenére, hogy a rák a világ egyik legelterjedtebb állapota, a diagnózis megszerzése továbbra is sokk lehet. Ez a cikk tanácsot ad mind az egészségügyi szakemberektől, mind pedig a rákban bekövetkezett személyektől, hogyan lehet megbirkózni ezzel a diagnózissal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a rák az egyik legszélesebb körben elterjedt állapot világszerte. A Nemzeti Rák Intézet (NCI) becslése szerint csak az Egyesült Államokban körülbelül 1 806 590 új rákos eset volt 2020 -ban. diagnosztizálás és lehetővé teszi számukra, hogy a legjobb döntéseket hozzák maguk számára?

Az orvosi hírek ma beszélt az egészségügyi szakemberekkel, és feltárta a rákban élő emberek tapasztalatait azzal a céllal, hogy tanácsot adjon arról, hogyan lehet a legjobban szembesülni ezzel a nemkívánatos hírekkel.

‘Ügyeljen arra, hogy megértse a diagnózist. ”

A rák diagnózisában bárki számára sokk lehet, de az egyik fontos módja annak, hogy megbirkózzon vele. A rákot gyakran egy mítosz aurája veszi körül, és az emberek azt gondolják, hogy tudják, hogy gyakran csak hallhatók.

Tehát egy fontos első lépés az, hogy minél több információt szerezzen az orvosoktól és más megbízható forrásoktól.

Dany Bell, az Egyesült Királyságban a Macmillan Cancer Support kezelési és gyógyulási tanácsadója azt mondta az MNT -nek: „A rák diagnosztizálása nagy sokk lehet, még akkor is, ha már gyanította, hogy megvan. ”

„A rák egy olyan szó, amely sok félelmet és érzelmeket felidézhet” – tette hozzá Bell -, de ha a diagnózis teljes mértékben megérti, segíthet abban, hogy jobban érezze magát a helyzet ellenőrzésében. ”

Az NCI javasolt kérdéseket is feltesz, amelyeket az emberek megkérdezhetnek az orvosról a diagnózisukról.

A 4. stádiumú petefészekrákkal kapcsolatos tapasztalatairól szóló vlogban a texasi székhelyű Sharon Nance arról beszélt, hogy a maradványozás miként segített neki megbirkózni a hírekkel.

“Ha valaha is rákos diagnózissal szembesülsz […] [B], mielőtt pánik módba lépsz, azt mondom, hogy mély lélegzetet vegyen, nyugodjon meg, gyűjtsön be annyi információt, amennyit csak tudsz Milyen típusú rákkal foglalkozik, milyen esélye van a rák típusának, majd onnan menjen, mert ha tudod, mire foglalkozik, az nem olyan félelmetes. ”

sharon nance

orvossal való beszélgetés

Gyakran az orvossal való kommunikáció kihívást jelenthet, mivel a rákdiagnosztika témája mindig erősen megterhelt. – Mind a személy, mind az orvos számára nehéz lehet a hatékony kommunikáció.

Dr. Ann O’Mara, az NCI rákmegelőzési osztályának palliatív gondozási kutatásának vezetője elmondta az MNT -nek, hogy ezekben az esetekben nincs varázslatos recept a sikerhez. Azt mondta azonban, hogy a nyílt kommunikáció nagyon fontos annak biztosítása érdekében, hogy az emberek megkapják a szükséges információkat, és hogy az orvos tudja, hogyan kezelik a diagnózist.

„Ha az orvossal folytatott kommunikáció azt okozza, hogy jobban stresszes legyen, akkor ezt kommunikálnia kell az orvossal” – mondta.

“[Az embereknek […] kommunikálniuk kell az orvosokkal, ha nem kapják meg a megfelelő információkat, vagy ha az információ valóban pusztító, akkor nyitottnak kell lenniük az orvosukkal, Dr. O’Mara hangsúlyozta.

Az NCI részletes tanácsokat is nyújt az egészségügyi csoporthoz való megközelítéshez, hogy biztosítsa a velük való legjobb és leghatékonyabb kommunikációt.

Beszéljen másokkal róla

A depresszió és a szorongás tünetei gyakran természetes eredmények a rákdiagnosztika megszerzése után. Végül is nagyon sok ismeretlen van ennek az egyenletnek, és ez egy olyan út, amely kétségtelenül fejjel lefelé fordítja az ember életét.

Ez az oka annak is, hogy annyira fontos, hogy számítsunk egy erős támogatási hálózatra.

A barátok és a család megközelítése

Bell azt mondta az MNT -nek, hogy a jó támogatási hálózatra való támaszkodás mindig hasznos, annak ellenére, hogy az emberekkel a diagnózisról szóló beszélgetés mindegyik kihívás lehet. sajátja.

„A barátok és a család elmondása, hogy rákos, félelmetes lehet, de sokan úgy találják, hogy a körülöttük lévő jó támogatási hálózat valóban segít. Először érdemes elmondani a legközelebbihez legközelebbi személyeket. Ezt követően hasznos lehet, ha felsorol egy listát arról, hogy kinek szeretne elmondani. Ha úgy tetszik, megkérdezheti valakit, akiben megbízik, hogy mondja el az embereknek. ”

Dany Bell

„Mielőtt elmondja valakinek a rákot” – tette hozzá Bell -, gondoljon arra, hogy milyen részleteket szeretne tudni. Segíthet ennek leírása. ”

Dr. O’Mara egyetértett abban, hogy fontos, hogy egy személy a legközelebbi és legkedvesebben beszéljen a diagnózisáról. Hasznos lehet, megjegyezte, hogy „kezdje a családoddal, majd a barátaival”. Azt is javasolta, hogy néhányan könnyebben mondják el egy barátnak, hogy kezdje el.

“Mondja el egy barátjának, hogy elmondja a legközelebbi barátodnak, és arra kéri őket, hogy legyenek […] a hangjelző tábla az Ön számára Mindenkivel beszélve – mondta az MNT -nek. Fontos

Fontos a fizikai kontextus, amelyben az ember másokkal beszél a diagnózisáról – mutatott rá Bell.

„Válasszon olyan időt és helyet, ahol idő lesz a beszélgetésre, anélkül, hogy megszakítaná” – tanácsolta. “Próbáljon őszinte legyek abban, amit tudsz – rendben van mondani, ha nem biztos benne, vagy nem tud válaszolni minden kérdésre.”

Segítség kérése

Dr. O’Mara azt is elmondta az MNT -nek, hogy az új rákdiagnosztikában szenvedő emberek számára nehéz lehet támogatást kérni, annak ellenére, hogy a barátok zuhanyozzák őket segítségnyújtással.

Javasolta, hogy kérjen konkrét, pragmatikus segítséget a kis dolgokkal, például egy főtt étkezéssel vagy a következő orvosi kinevezésre. A kicsi, megcélzott műveletek hosszú utat eredményezhetnek.

„Amikor az emberek hozzád jönnek és azt mondják:„ Hogyan tudok segíteni neked ”, az a dolog, amit megtehetsz, az, hogy feladatot adj nekik, kérje meg őket, hogy tegyenek valamit […], kérje meg őket Készítsen egy étkezést neked ” – mondta Dr. O’Mara.

Dedikált támogatási hálózat keresése

Egy személy is hasznosnak találhatja egy dedikált támogató csoportot online vagy a közösségükben. Sokféle ráktámogató csoport létezik, amelyeket egy személy online keresések révén vagy szakemberekkel való beszélgetés útján találhat.

Dr. O’Mara azt mondta az MNT -nek, hogy az embereknek könnyen megtalálniuk kell egy támogató csoportot, ha orvosot kérnek.

„A legtöbb rákközpontunkban” – mondta -, és még a helyi orvosaink irodáiban is minden tapasztalt klinikus […] – orvosok, ápolók, ápolónők stb. – Általában van egy listája helyi támogató csoportok. Gyakran a kórházak [új rákdiagnosztizálással rendelkező emberek] és családjuk számára vezetik őket. ”

Mégis, amint azt Dr. Liz O’Riordan megjegyezte, az embereknek nem szabad engedni az online támogatási hálózatokat. Dr. O’Riordan egy Egyesült Királyságban működő Oncoplasztikus emlőrsebész tanácsadó, aki mellrákot tapasztalt.

TED-beszélgetésében arról beszélt, hogy váratlanul nagyon szükséges érzelmi és gyakorlati támogatást talált a közösségi médián keresztül. Értékes önellátó erőforrás volt az, hogy képesek beszélgetni olyan emberekkel, akik hasonló helyzetben voltak, vagy akik hasonló helyzetben voltak, vagy akik hasonló helyzetben voltak.

A haragot és a gyászot „karként” használja

A gyász és a harag válaszai normális érzések, amelyeket megtapasztalnak a rákdiagnosztika kapásakor, de az ilyen érzelmeknek nem kell pusztítónak lenniük.

Az NCI azt mondja, hogy amellett, hogy megbeszéljük az érzéseit az egészségügyi szakemberekkel és egy megbízható támogatócsoportokkal, elősegítheti a napló megőrzését és az érzéseinek felírását annak érdekében, hogy teljes mértékben feldolgozzák őket.

Egy másik vlogban Nance azt mondta, hogy az emberek ezeket a negatív érzelmeket néha felhasználhatják tőkeáttételre. Például a harag tapasztalata segített neki megérteni, hogy nem akarta, hogy a rák egész életében megfogja.

“Minden joga van mérgesni, és szinte bátorítom, hogy mérges vagy, mert az a tűz, amely feláll, és azt mondja:„ Tudod, mi, rendben van, van rákom , de én már nem fogok tovább élni ennek a betegségnek a negatív aspektusain. “És ezt végül kellett tennem.”

sharon nance

Ne hagyja, hogy a rák átvegye az életedet

„Van rákod, de ne hagyja, hogy legyen neked” – tette hozzá Nance.

A rák befolyásolhatja az ember életének módját, de a tevékenységekkel folytatva, amelyekben valaha is örültek, vagy akár valami újat – például ravaszkodást, rajzolást vagy írást – segíthetnek nekik, hogy kapcsolatba kerüljenek azzal, aki ők kívül esnek az egészségügyi profiljukon.

Az NCI azt javasolja, hogy keressen olyan dolgokat, amelyek élvezik, és inkább a mentális és érzelmi fókuszát valami kellemes és kreatívra mozgatják. Néhány szelíd testmozgás is hasznosnak bizonyulhat.

Blogjában Dr. O’Riordan azt is megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy a legkevésbé adózó fizikai aktivitás kimerítő lehet – különösen, ha valaki kemoterápián megy keresztül -, ez segíthet nekik.

“A legjobb dolog, amit megtehetsz, az, hogy minden nap egy kis testmozgást végez. […] Utáltam, hogy felkészüljek a kimenetre, de sokkal jobban éreztem magam, és úgy éreztem, hogy megszereztem a jogot, hogy a nap hátralévő részében a kanapéra zöldkedjenek. ” – mondja.

nance őszintén elmagyarázta, hogy „folyamatban van a rákkal való megtanulás”. Nincs helyes vagy rossz a megbirkózás, de alapvető fontosságú, hogy a személy a testük és az életük felelőssége.

További tanácsok és információk a rákdiagnosztika kezelésével kapcsolatban, nézd meg az NCI tanácsát, valamint az American Cancer Society dedikált online forrásait.

  • Mentális egészség
  • Rák/onkológia